Borówki amerykańskie w Peru

Best Berries Peru zwiększa swoje plantacje borówki amerykańskiej.

Best Berries Perú S.A.C. wyprodukują w tym roku 400.000 sadzonek borówki amerykańskiej, które zostały wyprodukowane w systemie rozmnażania „in vitro” przy użyciu 100% peruwiańskiego materiału genetycznego, powiedział dyrektor naczelny Adriano Marcuzzo.

W tym względzie powiedział, że w 2009 r. przedsiębiorstwo korzystało z materiału genetycznego przywożonego z Chile: importowane sadzonki były opracowywane, poddawane kwarantannie i sprzedawane na rynku lokalnym, jednak od połowy 2012 r. w Peru wyprodukowano około 300 000 sadzonek.

„Certyfikowany materiał genetyczny został sprowadzony z Argentyny i Chile. Proces rozmnażania został następnie z powodzeniem przeprowadzony we wszystkich jego stanach. Dlatego obecnie jesteśmy w stanie certyfikować nasz łańcuch produkcyjny i zagwarantować jakość materiału, który w większości opiera się na amerykańskiej genetyce i jest wolny od patentów”, powiedział.

Oszacował również, że zapotrzebowanie lokalnego sektora producentów może przekroczyć milion sadzonek rocznie, dzięki zaangażowaniu kilku przedsiębiorstw eksportujących produkty rolne w sektorze owoców jagodowych.

Zdaniem menadżera, „Peru ma duży potencjał do rozwoju uprawy borówki różnych odmian, dzięki korzystnemu klimatowi wybrzeża i gór”.

W tym sensie powiedział, że odmiany takie jak Biloxi i Misty dobrze przystosowują się do wybrzeża, podkreślając, że te pierwsze produkują owoce o dużych rozmiarach, podczas gdy w innych krajach regionu rozwijają jedynie owoce o średniej wielkości.

Z drugiej strony powiedział, że głównymi rynkami borówek amerykańskich są Stany Zjednoczone i Europa, gdzie popyt rośnie. Podkreślił również, że Azja zaczyna spożywać ten produkt, który według szacunków w ciągu najbliższych 10 lat będzie jednym z regionów, które najbardziej potrzebują tego owocu.

Tags :

About the Author

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.